Gepost op

Waar moet ik op letten bij het aanschaffen van kettlebells?

Kettlebells zijn er in vele verschillende soorten materialen en gewichten. Gietijzer, PVC, vinyl, neopreen en ga zo maar door. Voor je oefeningen is het niet echt van belang wat voor materiaal je gebruikt, het gaat erom wat jij fijn vindt. Kettlebells zijn er ook in veel soorten gewichten, van 2 tot wel 40 kilo!
Als je een beginnende gebruiker van kettlebells bent is het belangrijk dat je jezelf goed verdiept over wat je allemaal met een kettlebell kan doen, hierdoor voorkom je blessures. Begin hierom ook met een lager gewicht zoals kettlebells van 8 tot 16 kilogram. Als je de oefeningen onder de knie hebt kun je altijd omhoog met de gewichten. Als je al jarenlang met gewichten aan het trainen bent kun je wel met een zwaarder gewicht beginnen. Het ligt er per persoon aan welk gewicht bij jou geschikt is.

Materialen

Bij het aanschaffen van een kettlebell is het ook belangrijk dat je op het materiaal let. Er soort materiaal heeft zo zijn voor- en nadelen. Gietijzeren kettlebells zijn de meest gebruikte kettlebells. Dit materiaal is relatief goedkoop en daardoor zo populair. Echter heeft deze soort kettlebell een hoge dichtheid, hierdoor zijn ze groter en minder goed handelbaar dan andere kettlebells. Door het harde gietijzer is de kans ook dat het de vloer beschadigd mocht je hem laten vallen. Ook is gietijzer niet nauwkeurig, dit houdt in dat de afwerking niet mooi glad is en het gewicht daardoor kan afwijken.

Stalen kettlebells zijn de duurste optie die je kunt kopen, maar dit materiaal brengt wel een aantal voordelen met zich mee. Zo is deze kettlebell erg nauwkeurig afgewerkt en dus precies in gewicht. Door de hoge dichtheid van staal zijn de kettlebell nog redelijk compact en goed handelbaar, echter net als gietijzer kan het makkelijk de vloer beschadigen.

Kettlebells die gemaakt zijn van een kunststoffen omhulsing zijn gevuld met zand of cement, door dit materiaal is dit de goedkoopste optie. Deze kettlebells gaan vaak niet hoger dan de 24 kilo omdat de dan te groot worden. Een ander nadeel is dat ze snel beschadigd kunnen raken. Als dit gebeurt kan de vulling naar buiten komen.

Accessoires

Om blessures te voorkomen kan je een wrist guard gebruiken. Dit is een grote polsband die je polsen, onderarmen en huid beschermt als de kettlebell hier tegenaan stoot. Onderlegmatten zijn ook geen overbodige luxe. Dit beschermt de vloer als hier een kettlebell of valt. Hierdoor vergroot je niet alleen de levensduur van je vloer maar ook van je kettlebell.